Ziggo/Vodafone Simonly
1 februari 2019
Twitch – Wat is het en waarom is het zo populair?
7 juni 2019
Toon alles

Welke alles-in-een aanbieders bieden nog prepaid telefonie aan?

alles in een telefonie

 

Er is een trend dat steeds meer telecom aanbieders hun prepaid pakketten verwijderen. Dit heeft twee redenen: er wordt minder gebruik gemaakt van prepaid simkaarten en er wordt te weinig verdient met prepaid.

Een kleine 10, 15 jaar geleden had het overgrote gedeelte van de Nederlanders een telefoon met een prepaid simkaart. Gewoon bellen en sms’en wanneer je het nodig hebt, gebeld worden was toch lekker gratis. En als je op vakantie bent alleen maar bellen wanneer het nodig is of daar een lokaal prepaid nummertje op de kop tikken.

Mede dankzij Whatsapp waarmee je via internet gratis berichtjes kunt versturen, zijn er heel veel mensen in korte tijd overgestapt naar een mobiel abonnement of sim-only. De sim-only abonnement houders kopen vaak nog wel een goedkope prepaid telefoon.

Mobile Vikings

De grootste aanbieder van prepaid simkaarten in België is Mobile Vikings. Per 1 december 2015 hadden zij de stekker uit hun Nederlandse tak getrokken.

Een woordvoerder van Mobile Vikings vertelde dat de concurrentie op de Nederlandse markt enorm is. Daarnaast werd er al in 2015, relatief gezien, weinig gebruik gemaakt van prepaid diensten in Nederland.

Aantal prepaid aanbieders in 2009 en nu in 2019

Als je het totale aantal prepaid aanbieders gaat vergelijken met zo’n 10 jaar geleden dan krijgt de stelling dat Nederlanders weinig gebruik maken van prepaid, heel veel kracht bij. Als we de archieven induiken komen we erachter dat er zo’n 50 verschillende prepaid aanbieders waren in 2009. Nu in 2019 zijn er nog zo’n 15 over.

De meeste prepaid aanbieders die zijn verdwenen zijn overgenomen door concurrenten zoals debitel door KPN of waren ambitieuze bedrijven die telefonie niet als corebusiness hadden zoals Rabomobiel en PostNL Mobiel.

Alles-in-een aanbieders

Uiteindelijk zegt het aantal prepaid aanbieders helemaal niets over de kwaliteit. Je hebt als telefoon gebruiker slechts één goede prepaid of mobiel abonnement nodig om te kunnen bellen, internetten en/of sms’en.

Wat opvalt is dat een groot gedeelte van de alles-in-aanbieders nog steeds prepaid simkaarten aanbieden. Dit zijn Telfort, T-mobile, Tele2, KPN en Vodafone (samenwerking met Ziggo). De alles in-een aanbieders NLE, Delta, Solcon, Stipte, Youfone, online.nl, Caiway en Xs4all bieden geen prepaid telefonie aan.

Welke alles-in-een aanbieder heeft de beste prepaid voorwaarden?

Om de beste prepaid aanbieder te kunnen aanwijzen kijken we naar de volgende belangrijke punten:

  • Aanschafkosten inclusief verzendkosten
  • Gratis prepaid tegoed (na activering en registratie)
  • Kosten per minuut, sms en mb.

Prepaid vergelijkingstabel – tarieven zijn geraadpleegd op 15-04-2019

Aanbieder Kosten Gratis tegoed Bellen (per min) SMS MB
Telfort €5 €10 €0,15 €0,15 €0,05
T-Mobile €10 €10 €0,20 €0,15 €0,10
Tele2 €0,00 €10 €0,35 €0,15 €2,50
Vodafone €0,00 €5 €0,20 €0,15 €0,10
KPN €4,99 €10 €0,30 €0,16 €0,15

 

Iedere aanbieder heeft aparte maandbundels die je kunt activeren tegen een bepaald bedrag. Deze maandbundels geven je vaak voor een bepaalde periode internet en/of extra belminuten. De bundels zijn – als je ze volledig gebruikt – omgerekend altijd goedkoper dan de reguliere kosten per minuut, sms of mb.

 

Wat ook in onze berekening niet is meegenomen is dat iedere aanbieder extra voordelen kan hebben zoals gratis onderling bellen tussen klanten van dezelfde provider.

 

Conclusie

 

Uit onze berekening is gebleken dat Telfort de beste prepaid aanbieder is die ook alles-in-een pakketten aanbiedt.  Zowel de prijs per minuut als de prijs per MB is het laagst. Je zult enkel €5 moeten betalen om de simkaart in ontvangst te nemen. Maar op het moment je jouw prepaid pakket gaat gebruiken verdien je dat dubbel en dwars weer terug.