simkaart nodig buitenland
In welke landen is het slim om een losse sim kaart te kopen tijdens je vakantie?
15 januari 2020
Verhuizen? Wat te doen met je internetabonnement?
26 oktober 2020
Toon alles

Hoe de juiste kabels, de beste internetverbinding geven

netwerk kabels

Hoe de juiste kabels, de beste internetverbinding geven
Via een provider krijg je dagelijks internet geleverd. Alleen houdt de verbinding te wensen over. Vaak denken we dat het probleem bij de provider ligt. Maar na een paar testen vanuit de provider beweert deze dat er niets aan de hand is. Je geeft de provider al vrij snel de schuld, maar na een overstap blijft het probleem aanhouden. Soms ligt het probleem echt niet bij de provider en kunnen nieuwe kabels ervoor zorgen dat je internetverbinding flink verbeterd. Maar wat zijn de juiste kabels voor de beste internetverbinding?

Meet eerst de internetverbinding

Voordat je veranderingen gaat aanbrengen in de kabels is het belangrijk om eerst de snelheid te meten. Op het internet staan verschillende speedtests, waarmee je de snelheid kan meten. Check of de behaalde snelheid lager is dan de provider belooft. Meet dit nog een paar keer na op verschillende momenten van de dag. Soms kan er een verschil zitten in de middag of avond. Er kunnen zelfs verschillen zitten in de metingen in het weekend. Is er een grote afwijking met de belofte van de provider? Dan mag je hier een melding van maken.

Plaats het modem buiten de meterkast

Staat de modem in de meterkast? Plaats de modem dan eens buiten de meterkast. Meet nu of er misschien een verschil zit in de snelheid. Een andere optie is om de modem wat hoger op te hangen. Check ook of er obstakels zijn die de verbinding kunnen vertragen. Soms werkt het om de modem te verplaatsen. Bijvoorbeeld op een centrale plek in huis in plaats van de meterkast. Met de juiste kabels kan je de modem vanuit de meterkast naar een andere plek in huis verplaatsen. Door de modem op een centrale plek te plaatsen krijg je soms wel het juiste bereik.

Plaats een repeater

Is het ontvangst op de tweede verdieping niet wat het zou moeten zijn? Vaak is het bereik vooral in nieuwbouwwoningen niet voldoende vanaf de meterkast. Een oplossing om toch snel internet te krijgen is een repeater. De repeater weerkaatst het signaal van de originele modem. Je kan de repeater op een punt ophangen waar je nog wel goed bereik hebt. Vervolgens neemt de repeater het bereik over en stuurt dit versterkt door naar boven. Zo krijg je ineens bereik op plekken waar eerst geen bereik was.

Verbind je PC via een vaste kabel

Download je veel via je PC of speel je regelmatig online? Dan wil je gewoon graag stabiel internet op je computer. Je kan dan het beste je modem verbinden met een netwerkkabel (UTP kabel). Het is belangrijk dat je een kabel uitkiest waarmee je meer dan 1.000 MB per seconden kan downloaden. Je weet dan zeker dat je kabel de snelle verbinding van je provider via de kabel kan doorgeven. Check daarnaast even of je router beschikt over een 1 GBps poort. Hierop sluit je de kabel aan om snel internet richting je PC te sturen. Hou er alleen wel rekening mee dat het internet voor andere pc’s trager kan worden als je gebruik maakt van snel internet via een UTP kabel.