netwerk kabels
Hoe de juiste kabels, de beste internetverbinding geven
20 januari 2020
Internetgebruik fors gestegen door corona
2 april 2021
Toon alles

Verhuizen? Wat te doen met je internetabonnement?

Eindelijk de sleutel van je nieuwe woning gekregen? Gefeliciteerd, je hoofd zit natuurlijk vol met hoe je de woning in gaat richten, maar naast het interieur is er meer te regelen. Straks heb je alles spik en span voor elkaar, inclusief een mooie televisie en kom je erachter dat je helemaal geen internetabonnement hebt geregeld. Daar gaat je relaxte avond. In dit artikel geven wij tips hoe je het beste een internetabonnement kunt regelen wanneer je gaat verhuizen.

Check de postcode

Het is een goed plan om internetproviders met elkaar te vergelijken. Het aanbod is de afgelopen jaren zeer divers geworden. Hierdoor verschillen de prijzen enorm.

Internet vergelijken doe je met een postcodecheck. Door je nieuwe postcode in te vullen op een internetvergelijkside zie je in een oogopslag of jouw huidige abonnement verkrijgbaar is op je nieuwe adres. Heb je nu bijvoorbeeld glasvezel? Dat is nog niet overal in Nederland aangelegd. Daarnaast ben je meteen op de hoogte of de up- en downloadsnelheid beschikbaar is die past bij jouw internetgedrag. Zie je een aantrekkelijker abonnement dan wat je nu hebt? Tijdens de check zie je direct welke aanbiedingen en abonnementen gelden voor jouw nieuwe adres.

Abonnement meenemen

Wanneer ja gaat verhuizen kan je ervoor kiezen om je internetabonnement mee te verhuizen. Dat brengt wel kosten met zich mee. Vandaar dat het handig is om te kijken of opzeggen en een nieuw contract afsluiten op het nieuwe adres meer loont. Veel contracten voor televisie, internet en bellen hebben een looptijd van minstens 1 tot twee jaar. Na zo’n periode kan je het abonnement opzeggen. Meestal zit er een opzegtermijn van 1 jaar bij ingesloten. Is de periode van je contract nog niet voorbij dan werkt het anders. Je neemt het abonnement dan mee, tenzij je provider daar niet kan leveren. Dan is het toegestaan om je contract stop te zetten.

Overstapservice

Bij een verhuizing kijk je goed naar alle contracten die je hebt te lopen. Wie weet kan je bij een andere provider goedkoper terecht. Of je krijgt sneller internet voor dezelfde kosten. De meeste providers hebben een overstapservice. Hierdoor is het mogelijk om te veranderen van abonnement. Het mooie is dat je nieuwe provider het regelt met je oude provider. Zelf hoef je niks te doen. Handig, want er zijn zoveel dingen te doen bij een verhuizing. Een overstapservice regelt dus de administratieve handelingen die komen kijken bij een overstap. Zo heb jij tijd over voor klussen.

Alles-in-1 abonnementen

Het kan zijn dat je hebt gekozen voor een internetabonnement met vaste telefonie en digitale televisie. Een zogenaamd alles-in-1 pakket. De verhuizing van zo’n abonnement ligt vaak net even iets anders. Vandaar dat je de verhuizing tijdig aan moet geven bij je huidige provider. Zij kunnen jou dan informeren over of het mogelijk is om een dergelijk pakket te verhuizen.

Regel het op tijd

Twee weken zonder internet zitten op je nieuwe adres is verre van ideaal. Begin daarom op tijd met plannen. Regel dat je huidige provider of je nieuwe provider minstens twee weken van te voren weet dat je gaat verhuizen. Dan heb je de meeste kans dat je abonnementen vlekkeloos in elkaar overlopen. Zo zit je niet zonder internet en heb je eveneens niet te maken met dubbele kosten.

Nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning kan je er in principe van uitgaan dat er rekening is gehouden met aansluitingen. Om zeker te zijn kan je het altijd controleren. Wie weet kan je meteen het huis gereedmaken voor glasvezel. Bij een oudere woning moet je sowieso checken hoe het zit met de aansluitingen.